Cazul DODON > Declarațiile reprezentanților guvernării actuale  > Declarațiile Maiei Sandu în cadrul emisiunii “În context” din 29 decembrie 2022

Declarațiile Maiei Sandu în cadrul emisiunii “În context” din 29 decembrie 2022

Moderator: Reforma Justiției a fost una dintre, de fapt, cea mai importantă miză care ați anunțat-o atunci când ați devenit președintele Republicii Moldova. Și aici vreau sa Vă întreb despre dosarele de mare corupție. Cum se mișcă lucrurile, mă refer la Vladimir Plahotniuc, la Ilan Shor, Veaceslav Platon. Dacă sunteți mulțumită de faptul cum se mișcă lucrurile la această direcție. Pentru că oamenii așteaptă rezultate pentru a se convinge că ceea ce ați promis se va realiza.

Maia Sandu: Și eu aștept rezultate. Eu am promis să creez condiții pentru ca procuratura și instanțele de judecată să poată să-și facă lucrul bine, pentru că aceste instituții pot sa ancheteze, pot să sancționeze, pot să identifice persoanele care s-au facut vinovate de aceste cazuri de corupție. Procurorul și reprezentanții CSM-ului cred că vă pot spune mai multe detalii despre dosare concrete. Noi discutăm la Consiliul Suprem de Securitate în general despre problemele cu care se confruntă în special organele procuraturii în acest proces și încercăm să ajutăm. Au fost făcute mai multe schimbări legislative în acest an, inclusiv faptul că pot fi, deci, se pot merge dosarele în judecată chiar și în lipsa celor care sunt vizați de aceste dosare, pentru că știm că avem mai mulți fugari care se ascund, dar evident că ne dorim să vedem rezultate, în special preocupate de faptul că mai multe dosare, care au ajuns totuși, au fost transmise de procuratură în instanțele de judecată. Aceste dosare cumva au disparut undeva… nu au disparut.. sigur ca sunt pe masa magistraților. Dar nu vedem din partea magistraților să se apuce de lucru, să lucreze la ele serios, și să vedem ședinte de judecată și după asta decizii. Deci, aici e o problemă – există rezistența din partea sistemului la aceste reforme.. pe de o parte s-a început procesul de curățare. Stiți că există Comisia de pre-vetting – adică comisia de evaluare externă extraordinară. Durează cam mult, lucrările, deci, a acestei comisii. Acolo sunt experți externi, care au mai mult timp decât noi.

Moderator: Dl.Ministru spunea ca în primăvară puteam avea un CSM funcțional

 

Maia Sandu: Eu mi-ași fi dorit.. inițial trebuia să fie până la sfârșitul acestui an. Și sigur că, atunci când te apuci de lucru, mai descoperi niște detalii, mai ai impedimente, dar oricum mi-ași fi dorit ca această evaluare externă extraordinară pentru CSM și CSP să se finalizeze mai repede, pentru că după aia trebuie să urmeze ceilalți pași. Vine evaluarea membrilor la Curtea Supremă de Justiție, după care procurori judecatori procurori – deci, sunt procese care se întâmplă. Vreau sa fim realiști- nu o să găsim nici o țară în care s-a facut o reformă a justiției curpinzatoare, așa cum e cea de care are nevoie Republica Moldova într-un an, sau chiar într-un an jumate, e clar că este nevoie de timp dar în același timp pentru a menține sprijinul popular pentru această reformă este nevoie și de rezultate. Și cel puțin acolo, unde procuratra s-a mișcat și dosarele au fost trasmise în judecată, ar fi cazul să vedem, mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor. Mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă. Și modul cum se comporta ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare.

Video